Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

"Ζηνοβία, τι παίζει απόψε;"

   Φωτογραφίες από  το "Aegina portal"
Αρχές δεκαετίας του 1970 στην Αίγινα που κινείται στους ρυθμούς μιάς πολλά υποσχόμενης τουριστικής ανάπτυξης. Οι περίφημες φυλακές συνεχίζουν να "φιλοξενούν" κρατούμενους κάθε κατηγορίας. Κόσμος πολύς πάει κι έρχεται στα στενά, συνθήκες δύσκολες, ευκαιρίες λιγοστές. Μα  σαν βραδιάσει κι ανάψουν τα φώτα στη μαρκίζα  του "Σινέ Αφαία" στην ομώνυμη οδό στο νούμερο "5", οι πρώτοι θεατές συγκεντρώνονται για να περάσουν όμορφα μετά από μια δύσκολη μέρα στο ψάρεμα, στο μηχανουργείο, στην οικοδομή. Βρισκόμαστε στον ιστορικό κινηματογράφο "Αφαία" της φοβερής Ζηνοβίας Αρχιμανδρίτου το γένος Μπήτρου.
    Μια  διαφορετική εποχή αναβιώνει μέσα από τις σκηνές του θεατρικού έργου "Ζηνοβία τι παίζει απόψε;" που έκανε πρεμιέρα χθες Κυριακή 6 Μαρτίου στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης. Οι θεατές στην κυριολεξία πλημμύρισαν την αίθουσα, ενώ πολλοί από αυτούς ήρθαν μία ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη στις 20.30 μ. μ.
    Καθώς τα φώτα της πλατείας έσβησαν, οι προβολείς  έπεσαν στους θεατές εκείνου του σινεμά εκείνης της εποχής σε όλους αυτούς που ταξίδευαν στο όνειρο μέσα από τις ταινίες των αστέρων του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Αυτοί είναι οι ήρωες  του έργου, οι καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου της Αίγινας του '70.
   Τους παρακολουθούμε για περίπου δέκα χρόνια μέσα από τα μεγάλα και τα μικρά  της καθημερινότητάς  τους. 
    Ένα δυνατό χειροκρότημα των θεατών επισφράγισε την ερμηνεία  των δεκατεσσάρων ηθοποιών.
     Με  το έργο αυτό η Θεατρική Ομάδα Κυψέλης  γιορτάζει τα δέκα χρόνια παρουσίας της στην σκηνή του Πνευματικού Κέντρου  Κυψέλης.
   Ανάμεσα στους θεατές διακρίναμε πολλούς πιστούς παλαιούς και νέους φίλους της ομάδας, αλλά και αρκετά νέα παιδιά. Την πρεμιέρα παρακολούθησαν η κ. Καίτη Σαλπέα αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ, ο τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Πετρίτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου κ. Νίκος Μαρίνος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος κ. Μαρίκα Λυκούρη, ο αιδ. π.Φανούριος Μακαρατζής.
   
   Τους ρόλους ερμήνευσαν οι: (κατα σειρά εμφανίσεως)
Παντελής Γκαρής, Νεκτάριος Μπόγρης, Αντωνία Μπήτρου, Μαρίνα Χρυσοχόου, Μαρία Λυκούρη, Μαριάνθη Λαδά, Νεκταρία Μεθενίτη, Μανώλης Μακαρατζής, Αλέκος Δημητρόπουλος, Μάριος Κορορός, Γιώργος Τζόκα, Ναταλία Χλέτσου, Ηλίας Θωμάς.
  Κείμενο - σκηνοθεσία - αφήγηση: Γιώργος Μπήτρος
  Σκηνικά κοστούμια: Νεκταρία Μπήτρου
  Εγγραφή βίντεο: Ανέστης Κορνέζος.


 Επόμενες παραστάσεις: 19 - 20 Μαρτίου και 2 - 3 Απριλίου. Ώρα έναρξης: 20.30 μ. μ.




Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Ύδρας Εφραίμ: Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Καμμιά σχέση δεν υπάρχει.





Μεγάλες αλήθειες και αυστηρή αυτοκριτική για την Εκκλησία μας περιλαμβάνει η αποκλειστική συνέντευξη του Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ. Αναφέρεται στα προβλήματα της μητροπολιτικής του περιφέρειας, μιλάει για τη φορολόγηση και υποστηρίζει πως "θα έπρεπε να αφαιρούνται τα λειτουργικά έξοδα 100% και να φορολογούνται τα υπόλοιπα", εκπλήσσει λέγοντας πως καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, μαλώνει τους σημερινούς Χριστιανούς που μοιάζουν βολεμένοι, θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για τις ευθύνες της Εκκλησίας σχετικά με τις επιθέσεις εις βάρος της, και χωρίς να μασάει τα λόγια του εντοπίζει ως σημαντκότερο πρόβλημα για την Εκκλησία σήμερα την ασυνέπεια τόσο του κλήρου όσο και του λαού της.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
 -Σεβασμιώτατε, πρόσφατα συμπληρώσατε 14 χρόνια στο μητροπολιτικό θρόνο Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης. Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια και από την άλλη πλευρά ποιες οι αφορμές για να βλέπετε τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα για το μέλλον;
Απάντηση: Πρώτα και πάνω από όλα αναπέμπω εκ βαθέων Δοξολογίαν και αίνον εις τον Τρισάγιον Θεόν διά την μεγίστην ευλογίαν να με αναδείξει Επίσκοπον της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας και δη της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, της τοπικής Εκκλησίας της Γενέτειράς μου.
                  Ύστερα ευγνωμονώ πάντας όσοι εστήριξαν και προέβαλλαν την αναξιότητά μου διά τον τρισμέγιστον βαθμόν της Αρχιερωσύνης, δηλαδή του κορυφαίου των εν τη Εκκλησία χαρισματούχων.
                   Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το υπό του αγίου Συμεών λεχθέν: «ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω ᾿Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον», (Λκ 2, 34) και το του Παύλου: «ότι ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» ( Εφ. 6, 12)
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στελεχών και προσώπων που να έχουν αντίληψη, φιλότιμο και πρακτικότητα και εκ του λόγου τούτου δημιουργούνται θέματα ποιμαντικής υφής.
Έχουμε χωριά χωρίς ψαλτάδες, χωρίς νέα παιδιά, χωρίς σχολεία, εκεί μόνον άγιοι, ασκηταί και αφιερωμένα πρόσωπα θα μπορούσαν κάτι να προσφέρουν.
Τεράστιο πρόβλημα και η κατάτμησις της Ι. Μητροπόλεως σε 7 τμήματα. Και πέραν τούτου η Αίγινα δεν συνδέεται πλέον ακτοπλοικώς με την υπόλοιπη Ι. Μητρόπολη, οπότε ταξιδεύομεν προς Αίγινα μέσω Πειραιώς.
Όμως χάριτι Θεού, εχoμεν κατά τόπους ικανά και φιλότιμα στελέχη που απαλύνουν τα προβλήματα και την δυσκολίαν της φυσικής παρουσίας μας παντού.
-Άπαντες αναγνωρίζουν το τεράστιο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Πόσο δύσκολο είναι όμως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να ανταποκριθεί η Εκκλησία στο έργο της φιλανθρωπίας με την παροχή συσσιτίων, αλλά και με τη στήριξη ευπαθών ομάδων μέσω των ιδρυμάτων της; Και την ίδια στιγμή πόσο επικίνδυνο είναι να θεωρήσουν κάποιοι την Εκκλησία "φιλανθρωπικό ίδρυμα" λησμονώντας το πνευματικό της έργο;
Απάντηση: Κατ΄ άνθρωπον δύσκολον και κοπιώδες. Όμως πιστεύουμε στη Θεία Πρόνοια, ως άκτιστη χάρη και δύναμη και μας παρηγορεί «το δίλεπτον της χήρας» (Μαρκ. 12, 41-44).
Ο πλούτος της Εκκλησίας είναι ο πιστός, ευλογημένος, φιλότιμος, βαθειά καλλιεργημένος πνευματικά λαός Της, σας μεταφέρω χαρακτηριστικό διάλογο κληρικών: « ο λαός θέλει ψωμί, δεν θέλει ευλογίες » και κάποιος άλλος δεν κρατήθηκε και του είπε « μπορούσες, κι αν θέλεις προφτάνεις ακόμα, να γίνεις ψωμάς ».
Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας διά τα ιδρύματα είναι η βαρειά φορολογία εισοδήματος, ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α. κ.λ.π. θα έπρεπε να αφαιρούνται τα λειτουργικά έξοδα 100% και να φορολογούνται τα υπόλοιπα και εδώ πρέπει να σημειώσωμεν την αδιαφορίαν και την ανεπάρκειαν των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών και των εκπροσώπων των, ίνα μη είπω και την εχθρότητά τους.
Εμείς έχομεν πέραν όλων των άλλων δύο Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία εν Αιγίνη και εν Ύδρα και αντιμετωπίζουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Αλλά Δόξα τω Θεώ συνεχίζομεν και ελπίζομεν.
-Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια νέα αναστάτωση αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας αφενός με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών και αφετέρου με τις θέσεις του υπ. Παιδείας του κ. Φίλη, ο οποίος προκάλεσε την Εκκλησία ξεκινώντας με τις δηλώσεις του για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και πολλά άλλα κατόπιν έως σήμερα. Συν τοις άλλοις οι επαφές της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου με την Ένωση Αθέων, αλλά και οι φωνές περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας που πυκνώνουν δημιουργούν προβληματισμό. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;
  Απάντηση: Το ερώτημα δεν είναι από εκείνα που εύκολα μπορεί να απαντήσει κανείς. Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Καμμιά σχέση δεν υπάρχει. Η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού. Η Εκκλησία έχει υπερφυσικόν και Θείον χαρακτήρα, «η Εκκλησία ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου»(Ιω. ιη΄,36) αν το ξεχνάμε αυτό τότε κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία καθαρά εγκόσμια οργάνωση, σε ένα κοινωφελές ίδρυμα, σε ένα στήριγμα του κοινωνικού κράτους και σε μία πατριωτική προθήκη.
Για τούτο θαυμάζουν οι άνθρωποι τις εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες στα συσσίτια και δεν νοιώθουν τίποτε μα τίποτε από τη δύναμη της Θείας Λειτουργίας και την Ουράνιον Τροφήν: «Άρτος ζωής αιωνιζούσης γενέσθω μοι το Σώμά σου το άγιον, εύσπλαγχνε Κύριε, και το Τίμιον Αίμα σου» με την οποία συνεχώς τρέφει η Εκκλησία τους πιστούς Της. Όμως ζη και εν κόσμω και εφαρμόζει το «απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» (Λουκ. 20, 25). Υπάρχουν νόμοι τους οποίους τηρούμε και πορευόμεθα σε τίμια συνεργασία με την πολιτεία. Όμως από την άλλη πλευρά εγείρονται προβλήματα προερχόμενα εξ αγνοίας και από έμμονες ιδεοληψίες και βρίσκουν στην Εκκλησία τον «αποδιοπομπαίο τράγο» σε κάθε τους δυσκολία. Επομένως κατά την ουσίαν της η Εκκλησία καμία σχέση δεν έχει με την πολιτεία.
Ως προς το μάθημα των θρησκευτικών και τα λοιπά που ερωτάτε έχω να πω ότι πρέπει να ξεφύγουμε σιγά σιγά από την νοοτροπία του χωροφύλακα και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Ουδείς κ. Φίλης είναι υπεύθυνος διά την κατήχησιν των πιστών και κανένα υπουργείο δεν θα στηρίξει την Εκκλησία μας.Βεβαίως δεν ξεχνώ την ιστορίαν και την προσφοράν της Εκκλησίας μας στα πέτρινα χρόνια της δουλείας, την διάσωσιν της γλώσσας και του ελληνισμού. Όμως η Εκκλησία είναι κάτι άλλο. Πέρασε διωγμούς από της ιδρύσεώς Της, ο δε Λυτρωτής του Κόσμου ενίκησεν τον θάνατον (όλα τα προβλήματα και τον έσχατον εχθρόν) διά της Αναστάσεως.
Όλα φωτίζονται από το Φως της Αναστάσεως και από την μέλλουσαν αποκαλυφθήναι Δόξαν.
Την Εκκλησίαν συγκροτεί το Πανάγιον Πνεύμα και όχι οι Νόμοι. Η Εκκλησία είναι το φως του κόσμου, το αλάτι της γης, η μικρά ζύμη, η σαγήνη, το γεώργιον και η οικοδομή του Θεού, το Σώμα του Χριστού, ο ναός του Αγίου Πνεύματος και όλα όσα περί αυτής λέγονται από τον Κύριον και τους Αποστόλους στα Ευαγγέλια και τις επιστολές.
-Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς άλλες πρόσφατες προκλήσεις όπως το αντιρατσιστικό νομοθέτημα, την αργία της Κυριακής, το σύμφωνο συμβίωσης, τη δημοπράτηση του τεμένους μπορεί να θεωρήσει πως υπάρχει ένας υπόγειος πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας στη χώρα μας; Η διοικούσα Εκκλησία έχει αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε τις "δοκιμασίες";
Απάντηση: Η «Διοικούσα Εκκλησία» όπως την ονομάζετε, λειτουργεί και προσεύχεται. Δεν θα κάνει πόλεμο, θα ζητεί « να γνωρίσουν όλοι οι άνθρωποι τον Χριστόν εν Πνεύματι Αγίω » όπως έλεγεν ο Άγιος Σιλουανός. Ο πόλεμος δεν είναι ούτε υπόγειος, ούτε επίγειος, είναι φανερός και υπαρκτός. « Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι » (Ιω. 15, 20).
Το λάθος των Χριστιανών σήμερα είναι ότι επειδή τάχα εκκλησιάζονται, εξομολογούνται, κάνουν κάποιες νηστείες κ.λ.π. νομίζουν ότι θα περάσουν άνετα και καλά. Δύο σπίτια, δύο αυτοκίνητα, δύο και τρεις μισθοί στο οικογενειακόν βαλάντιον κ.λ.π. Ε κάτι τέτοιο δεν μας υπεσχέθη ο Χριστός! Θυμηθείτε τον Πρωτομάρτυρα Στέφανον, τον Απ. Παύλον (Κορ Β, 4 11) όλους τους αγίους, τον Άγιον Πορφύριον, τον Άγιον Παισιον. Πόση υγείαν είχαν και σε ποια παλάτια έζησαν…….τα συμπεράσματα δικά σας.

-Κατά καιρούς έχετε πραγματοποιήσει σε συνέδρια αξιόλογες εισηγήσεις για θεολογικά και πνευματικά θέματα. Πείτε μας ποιες είναι σήμερα οι μεγαλύτερες απειλές για την Εκκλησία; Είναι η αθεϊα, οι αιρέσεις, η εκκοσμίκευση ή κάτι άλλο;
Απάντηση: Σύντομα και μονολεκτικά! Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ, ημών των κληρικών πρώτον και δεύτερον των πιστών μας. Η ασυμφωνία μεταξύ θεωρίας και πράξεως.

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Η Ύδρα χωρίς τον Παναγιώτη Τέτση.



 

    Η  Ύδρα  που λάτρεψε ο χρωστήρας του, από σήμερα είναι φτωχότερη. Μαζί της και η υπόλοιπη Ελλάδα. Ο θάνατος του μεγάλου ζωγράφου  της μεταπολεμικής Ελλάδας δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς το τεράστιο εικαστικό αλλά και διδακτικό του έργο έχει διαμορφώσει και καλλιεργήσει γεννιές ανθρώπων.

Από  την kathimerini.gr  αντιγράφουμε:

Εφυγε σήμερα τα ξημερώματα από την ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από επιδείνωση της υγείας του το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για βαρύτατη απώλεια καθώς θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη. Με πλούσιο πνευματικό, καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο, ύμνησε το ελληνικό φως και χρώμα. Εχει δωρίσει πάνω από 200 έργα στην Εθνική μας Πινακοθήκη.

Γεννήθηκε το 1925 και το 1940 παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, ενώ την ίδια χρονιά μαθητεύει  στον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα. Το 1943 σπουδάζει στο προπαρασκευαστικό τμήμα της "Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών" στην Αθήνα, κοντά στους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο. Ακολουθεί εισαγωγή του στα εργαστήρια της Σχολής, κοντά στον Κ. Παρθένη, απ' όπου αποφοίτησε το 1949. Μέλος της ομάδας Αρμός Α και αργότερα της ομάδας Αρμός Β, το 1951 διορίστηκε επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Από το 1953 έως το 1956,  εγκαθίσταται στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Εκεί, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας.

Από το 1958 έως το 1976 διδάσκει στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (γνωστή αργότερα ως "Σχολή Βακαλό"), ενώ παράλληλα (έως το 1962) διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη "Σχολή Σχεδιαστών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου". Το 1958 το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης τον εκλέγει μεταξύ Ελλήνων υποψηφίων, για το διεθνές βραβείο του Μουσείου Γκουνγκενχάιμ, όπου και εκτίθεται το έργο του. Συμμετείχε στην Μπιενάλε του Sao Paulo (1957) και στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1959). Ακολουθεί (1962) το Βραβείο Κριτικών για το έργο "Το Ναυπηγείο", ενώ το 1970 ορίζεται εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας. Λόγω των ειδικών πολιτικών συνθηκών αρνείται τη συμμετοχή. Το 1976 ο Π. Τέτσης εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 η σύγκλητος τον εκλέγει πρύτανη του Ιδρύματος και το 1993 εκλέγεται ακαδημαϊκός. Είχε παρουσιάσει έργα του σε 90 ατομικές και σε πάρα πολλές θεματικές - ομαδικές εκθέσεις.
 

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

"Ζηνοβία, τι παίζει απόψε;"



Η  Θεατρική ομάδα Κυψέλης παρουσιάζει  το έργο του Γιώργου  Μπήτρου:
Ζηνοβία    τι παίζει απόψε;
Στην  αίθουσα  του   Πνευματικού  Κέντρου Κυψέλης
   Τα  φώτα από τη  ρεκλάμα  του «Σινέ Αφαία» καλούσαν κάθε βράδυ τους παλαιούς Αιγινήτες  για ένα ταξίδι στο όνειρο. Εκεί στην οδό «Αφαίας» 5.
   Αυτά τα φώτα θελήσαμε να ανάψουμε ξανά, να κόψουμε εισιτήριο, να κάνουμε στην άκρη την κουρτίνα και να χαθούμε στο μαγικό κόσμο του σινεμά. Του σινεμά της θρυλικής Ζηνοβίας. Να  γίνουμε  οι θεατές  σε ένα άλλο έργο που οι πρωταγωνιστές του δεν είναι οι μεγάλοι σταρ του σελιλόϊντ αλλά οι απλοί άνθρωποι μιας ολόκληρης εποχής  που  γέμιζαν κάθε βράδυ την αίθουσα για να  ζήσουν το όνειρο, να γελάσουν και να κλάψουν με την ψυχή τους, να ξεφύγουν από τα δύσκολα και τα ζόρια της καθημερινότητας, να ονειρευτούν και να ερωτευτούν. Αυτοί είναι οι ήρωες μας.   
    Στο δικό μας «σινέ Αφαία» μόλις τελειώσει η ταινία και ανάψουν τα φώτα, τότε οι προβολείς θα φωτίσουν τους θεατές κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τη ζωή  τους. Γιατί αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Ημέρες  και ώρες  παραστάσεων:
ΜΑΡΤΙΟΣ:
Κυριακή  6, Σάββατο 19  -  Κυριακή  20
ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
Σάββατο  2- Κυριακή  3
Ώρα  έναρξης: 20. 30 μ. μ. 
Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Τσικνοπέμπτη στην παλιά Αίγινα

  Τσικνοπέμπτη σήμερα. Ασφαλώς και δεν θα γνωρίζετε πως παλιά, πολύ παλιά οι νοικοκυρές αυτήν την ημέρα στην Αίγινα, εκτός από το λιγοστό κρέας αν υπήρχε.... σκάρωναν και μια πίτα από τσουκνίδες !!!  οι οποίες ότι είχαν φυτρώσει και ήταν πολύ τρυφερές.
   Αυτά σε εποχές δύσκολες που οι άνθρωποι ήταν αναγκεμένοι αλλά έβρισκαν τρόπο να ξεγελούν τη φτώχεια  να περνούν καλά και να γιορτάζουν με τα ελάχιστα.....
   Έτσι για να δούμε σήμερα  τι έχουμε ζήσει ως λαός και πως έχουν κατορθώσει  να αντέξουν και να επιβιώσουν οι παλιότερες γενιές.

Πορτοκάλια στα σχολεία της Αίγινας.

  Οι αγρότες της Ηλείας προσέφεραν τη μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιών που μεταφέρθηκε στην Αίγινα και ο Δήμος άρχισε ήδη τη διανομή στα σχολεία του νησιού. Σειρά σήμερα είχαν τα σχολεία της Κυψέλης.
   Η αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής την αντιπρόεδρο τςη ΚΕΔΑ και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καίτη Σαλπέα, συνοδευόμενη από την κ. Σ. Χατζίνα και τον οδηγό κ. Δ.Κομματά έφεραν από το χώρο του Λεουσείου Ιδρύματος όπου έχουν αποθηκευτεί προσωρινά,  στο 2ο Γυμνάσιο πολλά χάρτινα τελάρα με ζουμερά πορτοκάλια. Αντιστοιχούν τρεις σακκούλες (διχτάκια) πορτοκάλια για κάθε παιδί. Ήδη από σήμερα το μεσημέρι άρχισε τμηματικά η διανομή

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Συντήρηση δρόμου στο κέντρο της Κυψέλης.

    Νωρίς το απόγευμα σήμερα συνεργείο του Δήμου Αίγινας ξεκίνησε τις εργασίες για τη συντήρηση της οδού Γ. Λυκούρη  στην Κυψέλη. Συγκεκριμμένα του δρόμου που είναι κάθετος στην πλατεία ξεκινά από το περίπτερο και ανηφορίζει προς  το "πεντάδρομο" όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής.
    Ο δρόμος αυτός εφάπτεται του Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Γυμνασίου και καθημερινά δέχεται μεγάλη κίνηση οχημάτων  τόσο αυτοκινήτων όσο και διτρόχων, ενώ  κατά τις ώρες λειτουργίας  των  σχολείων σημειώνεται μεγάλη διέλευση πεζών κυρίως μαθητών.
    Τα  τελευταία χρόνια  το οδόστρωμα είχε φθαρεί σε πολλά σημεία και είχαν δημιουργηθεί αρκετές λακκούβες.
   Απόψε ξεκίνησε η απόξεση της παλαιάς πίσσας  ενώ η επίστρωση της νέας  θα  γίνει τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες

Η Φωτό Μου