Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σε έναν σπαραχτικό μονόλογο.


   Το έργο "Μαράν Αθά" του Θωμά Ψύρρη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη ήταν η εναρκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αίγινας. Η παράσταση που διήρκεσε δυόμισι ώρες καθήλωσε τους θεατές με την ιστορία του ενενηντάχρονου μοναχού που σπάζοντας τη σιωπή εξήντα πέντε χρόνων αφηγείται τη ζωή του και τα μεγάλα διλήμματα που αντιμετώπισε. Πρωταγωνίστρια της βραδιάς η κ. Γιασεμί Κηλαηδόνη  που μετά από μια θριαμβευτική τρίχρονη πορεία του έργου στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελλάδας, γοήτευσε τους θεατές της Αίγινας.
Το ''Μαράν Αθά'' θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο σε μια ιδιότυπη γλώσσα, δομημένη από στοιχεία της ντοπιολαλιάς της Θεσσαλίας και της εκκλησιαστικής καθαρεύουσας με ένα ρυθμικό «γλυκύ» και «εύηχο» λόγο.

Το έργο διαπραγματεύεται την  αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης και αποτελούν τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.

Ένα δυνατό έργο, μια σπουδαία παράσταση, μια σημαντική ερμηνεία που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Αίγινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου