Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

"Το Μήλο". Δύο ιερά τέρατα της κωμωδίας και οι άξιοι συνεχιστές τους στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου

 Πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν  την παράσταση "Το μήλο"  το Σάββατο 30 Ιουλίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει από τις 7 το απόγευμα για να εξασφαλίσει  τα τελευταία εισιτήρια που είχαν απομείνει στο ταμείο. Ωστόσο η δίωρη παράσταση των τεσσάρων αγαπημένων πρωταγωνιστών αποζημίωσε ακόμα κι αυτούς που ακούμπησαν στα πεζούλια για να δουν την παράσταση.
   Με άρωμα παλιού καλού ελληνικού θεάτρου κύλησε η βραδιά γιατί εκτός από τους δύο βετεράνους ηθοποιούς (Βουτσάς - Κωσταντίνου) στην πλατεία ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν παλαιοί συνεργάτες  τους από  το θέατρο όπως:  ο συνθέτης και μαέστρος των παλιών επιθεωρήσεων και της κινηματογραφικής Jazz κ. Γιώργος Θεοδοσιάδης ο   συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης  κ. Δημήτρης Κολλάτος, ο σκηνοθέτης κ. Όμηρος Ευστρατιάδης.
  Γράφει η Ειρήνη Κουνάδη:
 
Πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε ούτε κατά διάνοια σκεφτεί πως θα βλέπαμε, κυριολεκτικά λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μας, δύο μάστορες της αθάνατης ελληνικής κωμωδίας του '60-'70, που μας γαλούχησαν τηλεοπτικά και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν (πιστεύω) ακόμα και τα εγγόνια μας. Ο λόγος για τον Κώστα Βουτσά και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, οι οποίοι μαζί με τους εξαιρετικούς Ναταλία Δραγούμη και Αντώνη Λουδάρο, γέμισαν ασφυκτικά την αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, το τελευταίο Σαββατιάτικο βράδυ αυτού του Ιούλη. Τούτη η αμεσότητα που προσφέρει ο θεσμός του Θεατρικού Φεστιβάλ Αίγινας, την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή του κοινού με τους θιάσους (γνωστούς και μη, δεν έχει σημασία), δεν υπάρχει περίπτωση να τη βιώσουμε πουθενά αλλού και σε κανένα υπερμοντέρνο ή Αθηναϊκό θέατρο.
Αφορμή για αυτό το κείμενο, έδωσε η παράσταση «Το Μήλο» μια κωμωδία που είχε παρουσιαστεί τη χρονιά 2011-2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η οποία πραγματεύεται τις σημερινές σχέσεις ανδρών και γυναικών. Ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ με γέλιο, συγκίνηση, τρυφερότητα αλλά και πολλές ανατροπές. Ο Αντώνης Λουδάρος, στην Αθήνα της κρίσης του σήμερα, ενσαρκώνει έναν δημόσιο υπάλληλο που τον ενδιαφέρει η προσωπική του ζωή, και μια γυναίκα για «σπίτι». Η Ναταλία Δραγούμη είναι φιλόδοξο και ανερχόμενο στέλεχος καναλιού, φανατική της show biz, επιθυμεί να γίνει διευθύντρια -αν όχι καναλάρχης- και σίγουρα δεν θέλει να παντρευτεί άμεσα εκτός κι αν είναι ψηλός και επιτυχημένος.
Υπάρχει ποτέ περίπτωση αυτοί οι δύο άνθρωποι να δαγκώσουν «το μήλο», να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να ευτυχήσουν; Και όταν αυτό θα τους συμβεί, πώς θα αντιδράσουν; Ειδικά όταν έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μανάδες, την «Πολίτισσα» πεθερά (Κώστας Βουτσάς) και την «Αρχόντισσα» μητέρα (Γιώργος Κωνσταντίνου) που θέλουν να ελέγχουν πλήρως τις ζωές τους, τις προσωπικές τους σχέσεις και καίγονται διακαώς να τους δουν παντρεμένους, όπως οι ίδιες επιθυμούν.
Στην αυλή του Λαογραφικού δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα, ενώ ο χώρος σειόταν από τα αυθόρμητα γέλια των πεντακοσίων περίπου θεατών. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν σε ένα διαδραστικό "διάλειμμα" της παράστασης, η Ναταλία Δραγούμη σήκωσε από το κοινό, τον ηθοποιό κ.Πασχάλη Μελισσάρη, γνωστό σε όλους όσους παρακολουθούν τα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Μαζί με τη σύζυγό του, την κ.Σαλώμη, έδωσαν ρέστα με μία αυτοσχεδιαστική ερωτική εξομολόγηση, ωθώντας τον κόσμο σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Γνωρίζοντας από κοντά τον κ.Κώστα Βουτσά και τον κ.Γιώργο Κωνσταντίνου, συνειδητοποιήσαμε πως η δημιουργικότητα και το πάθος για ζωή και έκφραση, δεν σβήνει ποτέ. Και οι δύο, είναι η προσωποποίηση της επιμονής και της επαγγελματικής σταθερότητας στο χώρο τους. Η κ.Ναταλία Δραγούμη και ο κ.Αντώνης Λουδάρος, είναι σίγουρα εκείνοι που θα τους διαδεχτούν σε λίγα χρόνια στο πάνθεον των αστέρων του Ελληνικού Σινεμά. Σεμνοί, χαμογελαστοί, χωρίς ίχνος έπαρσης, δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν με τον κόσμο και να συνομιλήσουν μαζί του μετά το πέρας της παράστασης.
Μέσα στο κοινό, διακρίναμε μεταξύ άλλων, τον συνθέτη και μαέστρο των παλιών επιθεωρήσεων και της κινηματογραφικής Jazz κ. Γιώργο Θεοδοσιάδη, τον μουσικολόγο και βυζαντινολόγο κ.Μάρκο Δραγούμη, τον σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό κ. Δημήτρη Κολλάτο, τον σκηνοθέτη κ. Όμηρο Ευστρατιάδη αλλά και παράγοντες του εγχώριου καλλιτεχνικού χώρου.
Την παράσταση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Καίτη Σαλπέα, το μέλος της ΚΕΔΑ κ. Τούλα Ζορμπά.
Κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη
Φωτό: Ειρήνη Κουνάδη & Ανέστης Κορνέζος
 

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

"Πιτσιμπούργκο". Το επί σκηνής μεταναστευτικό δράμα στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου



Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη
"Πιτσιμπούργκο". Το επί σκηνής μεταναστευτικό δράμα στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου (27.06.2016)

Μετανάστευση. Πόσο επίκαιρη. Λέξη πολυχρησιμοποιημένη και σύγχρονα. Η συνθήκη της Bologna το 1999 προωθούσε την «κινητικότητα των εργαζομένων» και δεν ανέφερε πουθενά την λέξη μετανάστευση. Το 2006 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το "Πιτσιμπούργκο", το μικρό αφήγημα της Σώτης Τριανταφύλλου που σε μορφή επιστολών και γραμμένο στη χιώτικη διάλεκτο αποτελεί μια ιστορία για τη μετανάστευση στις αρχές του 20ού αιώνα. 'Πιτσιμπούργκο' διότι έτσι ακριβώς πρόφερε τη νέα του πόλη, το Pittsburg της Pennsylvania, ο Χιώτης μετανάστης, ο Δημοστένης, στα γράμματα που έστελνε στη γυναίκα του, Ελέγκω, πίσω στην όμορφη πατρίδα τους, την Χίο. Η συγγραφέας έγραψε την ιστορία σαν ένα δώρο στο αναγνωστικό κοινό του νησιού κατόπιν υπόσχεσής της ότι μπορεί να γράψει ένα βιβλίο στη χιώτικη γλώσσα.
Σε σκηνοθεσία της κ.Αρκαδίας Ψάλτη, το "Πιτσιμπούργκο" κατορθώνει να αποδώσει επιτυχώς όλη την τρυφερότητα, το χιούμορ και τη συγκίνηση από την οποία διακρίνεται το λογοτεχνικό κείμενο. Απόλυτα πιστό στο πρωτότυπο και με απλή -αλλά όχι απλοϊκή- σκηνοθεσία που διαθέτει ορισμένες μικρές ευφάνταστες λεπτομέρειες αποτελεί μια προσεγμένη δουλειά που δίνει χώρο σε δύο νέους ηθοποιούς, τον κ.Στράτο Σωπύλη και την ίδια την κ.Αρκαδία Ψάλτη, να επιδείξουν με ενδιαφέροντα τρόπο τις γοητευτικές τους υποκριτικές ικανότητες.
Κι επειδή η σύγκριση με το σήμερα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, το "Πιτσιμπούργκο" έρχεται σαν απόδειξη ότι οι απαντήσεις συχνά δε βρίσκονται μπροστά μας, αλλά πίσω μας, στο παρελθόν όλων μας.
Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη












Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

"Λωξάντρα" με την Άννα Βαγενά. Ένας επικός θεατρικός μονόλογος

 Γράφει η κ. Ειρήνη Κουνάδη από τη σελίδα  της "Φωτογραφία και Τέχνη" στο fb

 Με έναν κορυφαίο μονόλογο συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Ο λόγος για την πληθωρική Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, ένα από τα πιο φωτεινά πλάσματα που έχουν ενσαρκωθεί ποτέ στο σανίδι.
Τη διασκευή του κειμένου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η ίδια η κυρία Βαγενά, σε μια προσπάθεια να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης, σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία και ανθρωπιά. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά αφού ολόκληρο το έργο μοσχοβολά αρώματα και γεύσεις Ανατολής...
Η Λωξάντρα είναι μια χαρά της ζωής, το πιο αισιόδοξο και λαμπερό πλάσμα που έχετε σίγουρα γνωρίσει. Είναι πραγματικά σαν να την έχετε συναντήσει κάπου. Είναι τόσο θετική απέναντι στη ζωή και είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα, σε όλα, τα εύκολα και τα δύσκολα η ύπαρξή μας. Η αλληλεγγύη της Πολίτισσας Λωξάντρας, η πάντα ανοιχτή αγκαλιά της και η αγάπη που νοστίμιζε τα φαγητά της αλλά και τις σχέσεις της με τους όλους τους ανθρώπους γύρω της, αποτελούν σίγουρα οδηγό επιβίωσης σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη





"Συμβολαιογράφος" μια ιδανική πρεμιέρα για το 6ο Φεστιβάλ Αίγινας

 Γράφει η κ. Ειρήνη Κουνάδη (από τη σελίδα Φωτογραφία και Τέχνη στο fb)

 Αυλαία για το 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου, με το ""Συμβολαιογράφο". Μια ιδανική πρεμιέρα (22.07.2016)
    Με ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα του φιλόλογου Νίκου Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου, με πρωταγωνίστρια την Υρώ Μανέ, σήκωσε αυλαία το 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.
Με κεντρικό σημείο αναφοράς έναν υποδηματοποιό σε μία άκρως συντηρητική κωμόπολη της Βόρειας Ελλάδας, διαδραματίζεται μία οικογενειακή ιστορία, ένα μάλλον απρόβλεπτο δράμα, με πρωταγωνίστρια την Ερασμία, ιδιοκτήτρια περιπτέρου και χήρα από τα 22 της η οποία υπομένει καρτερικά τη ζωή, μαζί με την κόρη της, τη Ματούλα.
Δύο γυναίκες νέες, σε απόλυτη θλίψη, δεχόμενες και τα πικρόχολα σχόλια της γειτονιάς, απομονώνονται και περιμένουν καρτερικά την μοίρα τους, που δεν είναι άλλη από την παρουσία του Αργύρη, του υποδηματοποιού - "συμβολαιογράφου" και μέλλοντα συζύγου της Ματούλας.
Η τραγική κατάληξη τριών ανθρώπων, σαν κατακλείδα του έργου, έρχεται να αποδείξει πως η τύχη απέχει ελάχιστα από την ατυχία, η ευτυχία από τη δυστυχία, η χαρά από τη λύπη.
Η Υρώ Μανέ, μοναδική τόσο στα κωμικά όσο και στα τραγικά σημεία του έργου, με κινήσεις ζωντανές, με εκφράσεις παραστατικές, εντάσσεται με την ερμηνεία της, στις κορυφαίες πλέον ηθοποιούς του τόπου.
Με ένα από τα καλύτερα φετινά έργα λοιπόν, έκανε πρεμιέρα το Φεστιβάλ της Αίγινας. Το θεατρόφιλο κοινό, έσπευσε (όπως πάντα άλλωστε) να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα η αυλή του Λαογραφικού να γεμίσει ασφυκτικά. Συντελεστής αυτής της επιτυχίας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ.Γιώργος Μπήτρος, ο οποίος μαζί με την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, επέλεξε μια δωδεκάδα δυνατά έργα που σίγουρα δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Αναμένουμε, με ανυπομονησία τη συνέχεια!









Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η "Λωξάντρα" με την Άννα Βαγενά.

    Η κ. Άννα Βαγενά θα μας μεταφέρει απόψε με την ερμηνεία της στην ατμόσφαιρα  της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις περιγραφές μιας γυναίκας σύμβολο του ελληνισμού της πόλης.
      Αναφερόμαστε στην "Λωξάντρα "  της Μαρίας Ιορδανίδου,  το αγαπημένο κείμενο που ευτύχησε στην πρώτη τηλεοπτική του παρουσίαση στην παλιά ΕΡΤ με ένα καστ μεγάλων πρωταγωνιστών.
    Η παράσταση αναφέρεται στον ελληνισμό της Πόλης από το 1870 μέχρι τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Αναφέρεται στη  γυναίκα σύμβολο του ελληνισμού. Στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας να ξεπερνά  τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες, να μπορεί να συνθέτει και να φέρνει κοντά τα αντίθετα μέσα σε μια πολυμελή οικογένεια.
   Ταυτόχρονα μιλά  για τις γεύσεις και τις μυρωδιές ενός ολόκληρου κόσμου της Κωνσταντινούπολης, τις μουσικές, τις αντιλήψεις, τα ήθη, τα συναισθήματα, το ήθος και τις αξίες των Ελλήνων της Πόλης.
   Η κ. Άννα Βαγενά έχει κάνει τη διασκευή του κειμένου και τη σκηνοθεσία  της παράστασης. Ενώ τα μουσικά ακούσματα έχει επιμεληθεί ο κ. Λάμπρος Λιάβας.
  Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα.
     
Σήμερα Σάββατο 23 Ιουλίου και ώρα 21.15  στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

  
 

Ο "Συμβολαιογράφος" στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας



   Πολυαναμενόμενη η παράσταση του "Συμβολαιογράφου" με την Υρώ Μανέ, απόψε στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Μια παράσταση σταθμός στην καριέρα της ηθοποιού με επαινετικές κριτικές που αγκάλιασε  το Αθηναϊκό κοινό, έρχεται απόψε στην Αίγινα. Και  η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο της ηθοποιού φάνηκε αμέσως μόλις επιχείρησε μια μιρκή βόλτα χθες  το απόγευμα στην πόλη της Αίγινας που πολλοί περαστικοί την χαιρετούσαν με χαμόγελο και εγκαρδιότητα.
 Ας  δούμε όμως  τι έγραψαν για  την παράσταση και την ερμηνεία της ηθοποιού:


Ο Γιώργος Καραµίχος στην πρώτη του σκηνοθεσία και ως διασκευαστής, µαζί µε την Εµµανουέλα Αλεξίου, της νουβέλας του Νίκου Βασιλειάδη «Ο συµβολαιογράφος» δίδαξε µε χιούµορ, ελεγχόµενο πάθος και ισορροπημένη τόλµη την Υρώ Μανέ σ’ έναν σπαρταριστό, σκαµπρόζικο µονόλογο γεµάτο χυµούς, λαϊκό οίστρο, λαγνεία και επαρχιακή µικροαστική ηθική µε τις κρυφές της διαστροφές και τα θυµόσοφα ήθη της.
Μέσα στον λιτό σκηνικό χώρο της Χριστίνας Κωστέα και τα λιτότερα κοστούµια της Ελ. Παπά, που φώτισε η ευαισθησία της Κατ. Μαραγκουδάκη, η Μανέ έδειξε ένα απροσδόκητο σε ευθυβολία, λαϊκότητα, ειλικρίνεια και υποκριτική αλήθεια πρόσωπο που χρόνια το έκρυβε η έως τώρα καριέρα της. (Κ. Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ)

*Μια αγνώριστη Υρώ Μανέ αποκαλύφθηκε στο κοινό με τον «Συμβολαιογράφο». Χωρίς να χάσει το ισορροπημένο κωμικό της ένστικτο, που την έχει καθιερώσει στο κοινό, δοκιμάζεται γενναία και στη δραματική ερμηνευτική της γκάμα, ισορροπώντας αξιοθαύμαστα ανάμεσα στις αλέγρες και τις τραγικές αποχρώσεις του ρόλου τής ανέραστης Ερασμίας (Ι. Μπλάτσου, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)
 
Λίγα λόγια  για την  υπόθεση του έργου:
 Η Ερασμία ζει σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Μόνη της, αφού έχει χάσει τον άντρα της και στριμωγμένη σε ένα περίπτερο προσπαθεί να παραβλέψει τις επιθυμίες και τις ανάγκες της, προκειμένου να ταιριάξει με τα ήθη της μικρής κοινωνίας όπου ζει. Ο πειρασμός όμως έχει γένος αρσενικό στο μυαλό της και όταν εμφανίζεται εκείνος, είναι κοντός μεν, χαρισματικός δε. Ο λόγος εντούτοις είναι συμβόλαιο και το «υπεσχημένον» οφείλει να τηρηθεί. Πώς όμως να μπορέσει να αντισταθεί στη γλυκιά μέθη της επιθυμίας;

Το διήγημα του Νίκου Βασιλειάδη «Ο Συμβολαιογράφος», γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, μιλάει για μικρές κοινωνίες, μεγάλες επιθυμίας αλλά και το τίμημα της ελεύθερης βούλησης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανέκδοτο βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που είχε ακούσει κάποτε ο συγγραφέας. Μία περιπτερού, χήρα και απεγνωσμένη, έλκεται από τα προσόντα του κοντού γαμπρού της και τον προκαλεί χρησιμοποιώντας ως όπλο τα αγαπημένα της κολοκυθάκια. Κι αυτός -γνωστός ως συμβολαιογράφος, διότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο- κρατά το λόγο του και την τιμωρεί αναλόγως. Ο Γιώργος Καραμίχος παρέα με την Εμμανουέλα Αλεξίου έκαναν τη θεατρική διασκευή του διηγήματος ξαναγράφοντας το κείμενο σε πρώτο πρόσωπο. Έτσι παρακολουθούμε την Ερασμία, την πεθερά του συμβολαιογράφου, να μας διηγείται την ιστορία της γιατί κατά τη γνώμη τους εκείνη είναι το πιο πάσχον πρόσωπο της ιστορίας. Η θεατρική διασκευή ακολουθεί αρκετά πιστά τη δομή και το πνεύμα του διηγήματος και με τον όμορφο συνδυασμό Γιώργου Καραμίχου-Υρώ Μανέ, παρακολουθούμε μια ανθρώπινη ιστορία, δοσμένη από δύο ζεστές ψυχές. Ο ίδιος ο Γιώργος Καραμίχος, μάς αναφέρει: «Είναι μια απλή ανθρώπινη ιστορία με έντονη μυρωδιά ελληνικής επαρχίας μιας άλλης εποχής, με όλη την απλότητα και τη σκληρότητά της. Ο λόγος του έργου είναι μπάσταρδος, μία μείξη καθαρεύουσας και αγοραίας δημοτικής που στο στόμα της ημιμαθούς Ερασμίας λανθάνει αλλά παράλληλα αποτελεί κι ένα εξαιρετικό οπλοστάσιο ώστε να εκφράσει με ακρίβεια τον πλούτο των συναισθημάτων της. Οι συμβιβασμοί στους οποίους έχει αφεθεί η ηρωίδα προκειμένου να ενταχθεί στα χρηστά ήθη της κοινωνίας, την οδηγούν στην καταστροφή. Όπως όλους μας, όταν, αντί να απολαμβάνουμε τη ζωή και το τώρα, καταπιέζουμε τον εαυτό μας προκειμένου να ισορροπήσουμε στο εκάστοτε περιβάλλον».
 

Η ταυτότητα της παράστασης  «Συμβολαιογράφος»
 
Κείμενο: Νίκος Βασιλειάδης
Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου- Γιώργος Καραμίχος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Βιργινία Κυπριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς
-Το τραγούδι ερμηνεύει η Υρώ Μανέ-
Βοηθός Παραγωγής: Υρώ Αληθεινού
Φωτογράφος Παράστασης: Μαντώ Βασίλη
 Διάρκεια: 70΄ λεπτά .
 Ώρα έναρξης: 21:15 μ. μ. 
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας

 

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Οι παραστάσεις του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας


Αγαπημένοι ηθοποιοί του Ελληνικού Θεάτρου, παλαιότεροι και νέοι θα φιλοξενηθούν στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.
Το Φεστιβάλ Θεάτρου, που οραματίστηκε και οργάνωσε για πρώτη φορά στην Αίγινα το 2011 η ηθοποιός κ. Άννα Γεραλή, φιλοδοξεί και φέτος να προσφέρει βραδιές καλού θεάτρου στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους παραθεριστές της Αίγινας. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του εκπαιδευτικού Γιώργου Μπήτρου για τρίτη χρονιά, το Φεστιβάλ συνεχίζει και φέτος την παράδοση των τελευταίων ετών δίνοντας βήμα σε νέους επαγγελματίες ηθοποιούς και νεανικά σχήματα, ενώ παράλληλα φιλοξενεί γνωστούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκινά την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Αυγούστου.
Φιλοξενούνται οι παραστάσεις:


«Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη με την Υρώ Μανέ (22 – 7 -16)
Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Τελικά τι είναι αυτό και πως θα το βιώσει; Μπορεί να ναι αγάπη; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί αλλόκοτα το απαγορευμένο.

Συντελεστές:
Κείμενο: Νίκος Βασιλειάδης Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου- Γιώργος Καραμίχος Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη, Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα  Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς – Το τραγούδι ερμηνεύει η Υρώ Μανέ-Βοηθός Παραγωγής: Υρώ Αληθεινού Φωτογράφος Παράστασης: Μαντώ Βασίλη

«Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου με την Άννα Βαγενά (23 – 7 – 16)

Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντρο τον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά.
Η Άννα Βαγενά, που έκανε η ίδια τη διασκευή και σκηνοθεσία του κειμένου, μας προσκαλεί σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν σε μια δυναμική επικοινωνία.
Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά.
Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, καθώς δεν θα λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσια πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από κοντά κι ένα υπέροχο μελωδικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς, με τα ταταυλιανά χασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα πολίτικα συρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.
Ερμηνεία – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Φωτισμοί : Μελίνα Μάσχα
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ και μειωμένο 10 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι)

«Πιτσιμπούργκο» (27 – 7 -16)
Χίος 28 Μάρτη 1913. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, μετά από οκτώμιση μήνες, από τον ξενιτεμένο, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, άντρα της Δημοσθένη. Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο.
Απ’ την άλλη, η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ. ”Βρέχει νερό μαύρο Ελέγκω μου, αφ’ τα εργοστάσια, καταλαβαίνεις”. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία με όνειρο μια καλύτερη ζωή. Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί αποπροσανατολισμένος να βρει το δρόμο του. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει, που ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες. Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.
Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Μουσική επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αγγελοπετριά
Ερμηνεύουν: Στράτος Σωπύλης, Αρκαδία Ψάλτη

«Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» με τους Δέσποινα Γιαννούλη και Βαγγέλη Πιτσιλό (29-7-16)
Ιερογλυφικά. Πάπυροι. Περιστέρια. Γράμματα. Σήματα μορς. Τηλέφωνα σταθερά. Τηλεγραφήματα. Τηλεομοιότυπα. Τηλέφωνα κινητά. Μηνύματα. E-mail. Chat. Βιντεοκλήσεις. Skype. Viber. Messenger. Επικοινωνία. Επικοινωνία; Επαφή. Επαφή; Οι λέξεις. Οι λέξεις; Οι λέξεις είναι επικοινωνία;
Μια παράσταση για αιώνια θέματα που μας συνδέουν, όπως ο έρωτας και η μοναξιά και για αιώνια θέματα που μας χωρίζουν, όπως ο έρωτας και η μοναξιά.
Συντελεστές
Ιδέα-Ερμηνεία: Δέσποινα Γιαννούλη – Βαγγέλης Πιτσιλός
Φώτα-Βίντεο: Βασιλική Ταντάουι
Υ.Γ. …άλλωστε ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα από κακή συνεννόηση πήγαν.

«Το μήλο» των Γίωργου Βάλαρη και Στέλιου Παπαδόπουλου με τους: Αντώνη Λουδάρο Ναταλία Δραγούμη, Γιώργο Κωσταντίνου, Κώστα Βουτσά.  (30 -7 -16)

«ΤΟ ΜΗΛΟ» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που είχε παρουσιαστεί με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία το 2011-12 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μια μικρή καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με θέμα τις σημερινές σχέσεις ανδρών γυναικών. Ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ με γέλιο, συγκίνηση, τρυφερότητα και πολλές ανατροπές. Ο Γιάννης (ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ), στην Αθήνα της κρίσης του σήμερα, είναι δημόσιος υπάλληλος και θα είναι ευχαριστημένος να γίνει υποδιευθυντής –αν όχι σε δεκαπέντε χρόνια- αλλά πάνω απ’ όλα τον ενδιαφέρει η προσωπική του ζωή, και μια γυναίκα για «σπίτι». Η Σοφία (ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ) είναι φιλόδοξο και ανερχόμενο στέλεχος καναλιού, φανατική της show biz και θέλει να γίνει διευθύντρια -αν όχι καναλάρχης- και σίγουρα δε θέλει να παντρευτεί άμεσα εκτός κι αν είναι ψηλός και επιτυχημένος!
Υπάρχει ποτέ περίπτωση αυτοί οι δύο άνθρωποι να δαγκώσουν «το μήλο», να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να ευτυχήσουν; Και όταν τους συμβαίνει πως θα αντιδράσουν; Ειδικά όταν έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μανάδες, την «Πολίτισσα» πεθερά (ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ) και την «αρχόντισσα» πεθερά (ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ) που θέλουν να ελέγχουν πλήρως τη ζωή τους, τις προσωπικές τους σχέσεις και θέλουν να τους δουν «παντρεμένους», όπως οι ίδιες θέλουν…! Είπαμε ότι η ζωή έχει χιούμορ, αλλά τόσο τρελό πια;
Συντελεστές:
Κείμενο: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Σκηνικά: Κων/νος Ζαμάνης
Κοστούμια: Γιώργος Βάλαρης
Μουσική- ηχητική  επιμέλεια: Νίκος Ραμός
Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία
Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοίδης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γιάννης Χριστόπουλος

«Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο θίασος Βασίλη Βασιλάκη (31 – 7 -16 & 1 – 8 – 16)
   Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» αποτελεί μια πλούσια σε συμβολισμούς κωμωδία, μια περιγραφή της καθημερινότητας της μικροαστικής κοινωνίας μας, όπου οι πληροφορίες και η ακατάσχετη φλυαρία έχουν καταβάλει τη σκέψη.
Όλα μοιάζουν κανονικά, αλλά δεν είναι…
Γι’ αυτό «η φαλακρή τραγουδίστρια χτενίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο». Η ουσία του θεάτρου, λέει ο E. Ionesco, είναι η διόγκωση. Για να ξεπεράσουμε την άχρωμη εκείνη περιοχή που δεν είναι ούτε ζωή ούτε θέατρο, πρέπει να υπερβάλλουμε. Να σπρώχνουμε τα πρόσωπα, τις ιστορίες, ακόμα και τα ντεκόρ, πέρα από τα όρια του αληθινού ή του αληθοφανούς, για να φτάσουμε σε κάτι που είναι πιο αληθινό από την ίδια τη ζωή: στη μεγεθυμένη και θεατρική εικόνα της, που εισχωρεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πραγματικότητας. Στα παραπάνω στοιχεία βασίστηκε και η δική μας “ανάγνωση” του κειμένου.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1950 και από τότε παίζεται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή. Θεωρείται ένα έργο σταθμός στο ευρωπαϊκό θέατρο, το οποίο καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου». Ο Ε. Ionesco συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές του σύγχρονου θεάτρου μαζί με τον S. Beckett και τον H. Pinter.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Βασίλης Βασιλάκης
Παίζουν: Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Βίκυ Ίτσιου, Γιάννης Κοντός, Σιδέρης Νανούδης, Κλέα Σαμαντά, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.
Μουσική: Δήμος Βρύζας
Σκηνικά: Γιώργος Μπάμπος Λαμπρόπουλος- Βασίλης Βασιλάκης
Κουστούμια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Μια παραγωγή της ομάδας «Θέατρο ΔΕΝ»

«Ποπ – Κορν» κωμωδία της Αγνής Χιώτη (5 – 8 -16)
Σε αυτή την ιστορία έχουμε την Σάμερ, τον Γουίντερ και τον Κύριο Α. Όλα ξεκίνησαν επειδή κάποια στιγμή, σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής τους  οι ήρωες μας για κάποιο απροσδιόριστο λόγο  αναρωτήθηκαν το ίδιο πράγμα …“Να ζει κανείς ή να μη ζει;” Πολλές φορές , πολλοί άνθρωποι, για πολλούς λόγους λόγω πολλών καταστάσεων έχουν βρεθεί να αναρωτιούνται το ίδιο. Πώς ο έρωτας αλλάζει τα σχέδια μας; Πώς η φιλία μπορεί να σε κάνει να μετατοπίσεις τους στόχους σου; Τι θα ήμασταν χωρίς την αγάπη; Τελικά ποια επιλογή είναι πιο δύσκολη; Na ζει κανείς ή να μη ζει; Ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο νέους κι ένας κομπέρ που τους κάνει άνω κάτω.
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αγνή Χιώτη  Σκηνογραφική-Ενδυματολογική ΕπιμέλειαVideo Art: Μαρία Φιλίππου Φωτισμοί: Χάρης Χιώτης Μουσική: Αναστασία Μανιάτη Κινησιολογία : Αρετή Πασχάλη  Βοηθοί σκηνοθέτη :Μαρία Νικολαΐδη – Αναστασία Μανιάτη Οργάνωση Παραγωγής:  Θεατρική Ομάδα Repente /Dominus Productions
Ερμηνεύουν: Καλή Δάβρη , Θάνος Λέκκας , Κυριάκος Μαρκάτος
Ακούγονται οι φωνές των Δημήτρη Μαχαίρα, Σταμάτη Μπάκνη, Γιάννη Παπαθανασίου και Χάρη Χιώτη.

«Il trovatore» μουσική παράσταση από την Φανή Παλιούρα (6-8-16)
Ο Giuseppe Verdi με το την δημοφιλέστερη όπερά του, δημιούργησε ένα αρχέτυπο μελόδραμα του Ρομαντισμού.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1853 στο Teatro Apollo της Ρώμης, υπό την διεύθυνση του συνθέτη.
Μουσικές μελωδίες, άριες, ντουέτα δημιούργησαν μια από τις σπουδαιότερες όπερες της εποχής του. Μια όπερα απαιτήσεων, αφού μόνο οι κορυφαίοι του είδους θα μπορούσαν να σταθούν επάξια στους ρόλους που ο Βέρντι δημιούργησε.
Αυτή τη φορά ο Πάνος Λουμάκης και η Φανή Παλιούρα ήρθαν πιο κοντά στην θεατρική βάση του έργου, απογυμνώνοντάς την. Η φωνή συναντάει το σώμα και οι χωρίς όρια μεγαλειώδεις πράξεις της όπερας συναντούν την θεατρική αντίσταση. Μια μη ρεαλιστική εκδοχή του «IL TROVATORE”, η οποία με την συνοδεία των ήχων ενός πιάνου, θα προσπαθήσει να διακρίνει τα αισθήματα και τα συναισθήματα που δεν θα ειπωθούν ποτέ. Η φωτιά θα παλέψει με το ψυχρό φεγγάρι, σε μια μάχη που μόνο ηττημένους και πόνο μπορεί να φέρει.
Μουσική: Giuseppe Verdi
Libretto: Salvadore Cammarano
Πρωταγωνιστούν:
Leonora – Έλλη Αναστασοπούλου
Manrico – Χρήστος Δεληζώνας
Conte di Luna – Νικόλας Καραγκιαούρης
Azucena – Φωτεινή Αθανασάκη
Αφήγηση – Φανή Παλιούρα
Μουσική Διδασκαλία, Διεύθυνση, Πιάνο – Πάνος Λουμάκης
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια –  Φανή Παλιούρα
Υποκριτική διδασκαλία – Μιλτιάδης Φιορέντζης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Τζιφάκης

«Η απολογία του Σωκράτη» του Δήμου Αβδελιώδη (7-8-16)
Η αυθεντική αυτή Αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλήθηκε από τον Σωκράτη και καταγράφηκε με ακρίβεια από τον παρόντα νεαρό μαθητή του, Πλάτωνα, κάνουν την παρακολούθηση της για τους θεατές- δικαστές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά.
Συντελεστές:
Διδασκαλία Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου
Σκηνικός χώρος, Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης
Μακέτες, Κοστούμια : Αριστείδης Πατσόγλου
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Βασίλης Καραμπούλας
ΜΕΛΗΤΟΣ: Γιάννης Κολόι
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Boηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου, Ειρήνη Ζάρρα
Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά

«Η απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου ( 12 – 8 -16)

Η Μαριέτα εργάζεται ως κοσμικογράφος σε μεγάλο γυναικείο περιοδικό. Η στήλη της θεωρείται κορυφαία στο είδος της. Πλούσιοι και διάσημοι κάνουν το παν για να δημοσιεύσει φωτογραφία τους. Η ζωή της είναι γεμάτη λάμψη, πάρτι, ταξίδια. Και μια μέρα απολύεται… Όλες οι ‘πόρτες’ κλείνουν, το τηλέφωνο σιωπά, τα καλέσματα ακυρώνονται, οι επώνυμες φίλες ‘εξαφανίζονται’. Η Μαριέτα ολομόναχη, χωρίς στήριξη από πουθενά, αγωνίζεται να επιβιώσει.
Ερμηνεία: Κατερίνα Διδασκάλου

«Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη (13 – 8 -16)
Η παράσταση που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κοινό και κριτικούς συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της για τέταρτη σαιζόν, στο Θέατρο Βρετάνια. Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε….. ‘’ Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.
Φωτισμοί : Ελένη Αναγνωστοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Μηνάς Μινατσής
Κοστούμια : Δημήτρης Ανδριανός
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής Χειρισμός κονσόλας : Σεμίνα Παπαλεξοπούλου Επιμέλεια σκηνικού : Ματθαίος Δαμίγος

Οργανωτική Επιτροπή 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας: Γιάννης Ζορμπάς, Γιώργος Μπήτρος, Μαίρη Σταυρίδου, Ανέστης Κορνέζος, Βαγγέλης Πιτσιλός, Δέσποινα Γιαννούλη, Μάρθα Χαρτοφύλακα, Ρούλα Σαράντου
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Αττικής, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ)
Οι τιμές των εισιτηρίων για κάθε παράσταση καθορίζονται από τους θιάσους
Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο «Λυχνάρι», Αίγινα
Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 21:15