Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο "Συμβολαιογράφος" στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας



   Πολυαναμενόμενη η παράσταση του "Συμβολαιογράφου" με την Υρώ Μανέ, απόψε στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Μια παράσταση σταθμός στην καριέρα της ηθοποιού με επαινετικές κριτικές που αγκάλιασε  το Αθηναϊκό κοινό, έρχεται απόψε στην Αίγινα. Και  η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο της ηθοποιού φάνηκε αμέσως μόλις επιχείρησε μια μιρκή βόλτα χθες  το απόγευμα στην πόλη της Αίγινας που πολλοί περαστικοί την χαιρετούσαν με χαμόγελο και εγκαρδιότητα.
 Ας  δούμε όμως  τι έγραψαν για  την παράσταση και την ερμηνεία της ηθοποιού:


Ο Γιώργος Καραµίχος στην πρώτη του σκηνοθεσία και ως διασκευαστής, µαζί µε την Εµµανουέλα Αλεξίου, της νουβέλας του Νίκου Βασιλειάδη «Ο συµβολαιογράφος» δίδαξε µε χιούµορ, ελεγχόµενο πάθος και ισορροπημένη τόλµη την Υρώ Μανέ σ’ έναν σπαρταριστό, σκαµπρόζικο µονόλογο γεµάτο χυµούς, λαϊκό οίστρο, λαγνεία και επαρχιακή µικροαστική ηθική µε τις κρυφές της διαστροφές και τα θυµόσοφα ήθη της.
Μέσα στον λιτό σκηνικό χώρο της Χριστίνας Κωστέα και τα λιτότερα κοστούµια της Ελ. Παπά, που φώτισε η ευαισθησία της Κατ. Μαραγκουδάκη, η Μανέ έδειξε ένα απροσδόκητο σε ευθυβολία, λαϊκότητα, ειλικρίνεια και υποκριτική αλήθεια πρόσωπο που χρόνια το έκρυβε η έως τώρα καριέρα της. (Κ. Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ)

*Μια αγνώριστη Υρώ Μανέ αποκαλύφθηκε στο κοινό με τον «Συμβολαιογράφο». Χωρίς να χάσει το ισορροπημένο κωμικό της ένστικτο, που την έχει καθιερώσει στο κοινό, δοκιμάζεται γενναία και στη δραματική ερμηνευτική της γκάμα, ισορροπώντας αξιοθαύμαστα ανάμεσα στις αλέγρες και τις τραγικές αποχρώσεις του ρόλου τής ανέραστης Ερασμίας (Ι. Μπλάτσου, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)
 
Λίγα λόγια  για την  υπόθεση του έργου:
 Η Ερασμία ζει σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Μόνη της, αφού έχει χάσει τον άντρα της και στριμωγμένη σε ένα περίπτερο προσπαθεί να παραβλέψει τις επιθυμίες και τις ανάγκες της, προκειμένου να ταιριάξει με τα ήθη της μικρής κοινωνίας όπου ζει. Ο πειρασμός όμως έχει γένος αρσενικό στο μυαλό της και όταν εμφανίζεται εκείνος, είναι κοντός μεν, χαρισματικός δε. Ο λόγος εντούτοις είναι συμβόλαιο και το «υπεσχημένον» οφείλει να τηρηθεί. Πώς όμως να μπορέσει να αντισταθεί στη γλυκιά μέθη της επιθυμίας;

Το διήγημα του Νίκου Βασιλειάδη «Ο Συμβολαιογράφος», γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, μιλάει για μικρές κοινωνίες, μεγάλες επιθυμίας αλλά και το τίμημα της ελεύθερης βούλησης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανέκδοτο βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που είχε ακούσει κάποτε ο συγγραφέας. Μία περιπτερού, χήρα και απεγνωσμένη, έλκεται από τα προσόντα του κοντού γαμπρού της και τον προκαλεί χρησιμοποιώντας ως όπλο τα αγαπημένα της κολοκυθάκια. Κι αυτός -γνωστός ως συμβολαιογράφος, διότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο- κρατά το λόγο του και την τιμωρεί αναλόγως. Ο Γιώργος Καραμίχος παρέα με την Εμμανουέλα Αλεξίου έκαναν τη θεατρική διασκευή του διηγήματος ξαναγράφοντας το κείμενο σε πρώτο πρόσωπο. Έτσι παρακολουθούμε την Ερασμία, την πεθερά του συμβολαιογράφου, να μας διηγείται την ιστορία της γιατί κατά τη γνώμη τους εκείνη είναι το πιο πάσχον πρόσωπο της ιστορίας. Η θεατρική διασκευή ακολουθεί αρκετά πιστά τη δομή και το πνεύμα του διηγήματος και με τον όμορφο συνδυασμό Γιώργου Καραμίχου-Υρώ Μανέ, παρακολουθούμε μια ανθρώπινη ιστορία, δοσμένη από δύο ζεστές ψυχές. Ο ίδιος ο Γιώργος Καραμίχος, μάς αναφέρει: «Είναι μια απλή ανθρώπινη ιστορία με έντονη μυρωδιά ελληνικής επαρχίας μιας άλλης εποχής, με όλη την απλότητα και τη σκληρότητά της. Ο λόγος του έργου είναι μπάσταρδος, μία μείξη καθαρεύουσας και αγοραίας δημοτικής που στο στόμα της ημιμαθούς Ερασμίας λανθάνει αλλά παράλληλα αποτελεί κι ένα εξαιρετικό οπλοστάσιο ώστε να εκφράσει με ακρίβεια τον πλούτο των συναισθημάτων της. Οι συμβιβασμοί στους οποίους έχει αφεθεί η ηρωίδα προκειμένου να ενταχθεί στα χρηστά ήθη της κοινωνίας, την οδηγούν στην καταστροφή. Όπως όλους μας, όταν, αντί να απολαμβάνουμε τη ζωή και το τώρα, καταπιέζουμε τον εαυτό μας προκειμένου να ισορροπήσουμε στο εκάστοτε περιβάλλον».
 

Η ταυτότητα της παράστασης  «Συμβολαιογράφος»
 
Κείμενο: Νίκος Βασιλειάδης
Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου- Γιώργος Καραμίχος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Βιργινία Κυπριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα

Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς
-Το τραγούδι ερμηνεύει η Υρώ Μανέ-
Βοηθός Παραγωγής: Υρώ Αληθεινού
Φωτογράφος Παράστασης: Μαντώ Βασίλη
 Διάρκεια: 70΄ λεπτά .
 Ώρα έναρξης: 21:15 μ. μ. 
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου