Τρίτη 23 Απριλίου 2019

"Η Μικρή μας Πόλη" από τη Θεατρική Ομάδα Κυψέλης






Του κ. Ανέστη Κορνέζου
Εάν ζητούσαν από κοινό και ειδικούς να κατονομάσουν τον κατ' εξοχήν "Αμερικανό" συγγραφέα της περιόδου 1910-1945, αρκετοί υποθέτω πως θα κατέληγαν στον Thornton Wilder. Τα έργα του Wilder, μολονότι εκτυλίσσονται σε χώρους ή στιγμές με πολύ ιδιαίτερες ιδεολογικές και εθνικές προεκτάσεις, όπως μια μικρή επαρχιακή πόλη, κάποιο κατηχητικό σχολείο, η κάποιο οικογενειακό συμβάν την Hμέρα της Ανεξαρτησίας, δεν χαρακτηρίζονται από δογματικές αγκυλώσεις ούτε αποπνέουν επαρχιωτισμό, υπό την έννοια της περιορισμένης, γεωγραφικά, φιλοσοφικά, και κοινωνικά, εικόνας τους.
Tο σύνολο της φιλοσοφίας του συγγραφέα συμπυκνώνεται στο κορυφαίο έργο του "H Μικρή μας Πόλη", ένα από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία του αμερικανικού θεάτρου. Όπως λένε χαρακτηριστικά, και χαριτολογώντας, οι Αμερικανοί κριτικοί, κάθε μέρα κάποιοι παρακολουθούν, σε κάποια πόλη της Αμερικής, τη "Μικρή μας Πόλη".
Το έργο του Wilder περιγράφει τη ζωή σε μία αμερικανική μικρή πόλη, όπου οι οικογένειες Gibbs και Webb μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην ίδια γειτονιά. Ο Τζορτζ και η Έμιλι παντρεύονται και έπειτα από εννέα χρόνια η Έμιλι πεθαίνει στη γέννα. Πρόκειται για ένα οικουμενικό και διαχρονικό έργο σε σχέση με τον κύκλο της ζωής.
Αναμφισβήτητα το σκηνικό εγχείρημα του εκπαιδευτικού κ. Γιώργου Μπήτρου, διαπνέεται από μια ευφρόσυνη αφαιρετικότητα που αφήνει άπλετο χώρο στην ουσία του κειμένου. Η λιτή σκηνοθετική ματιά μαζί με την υποκριτική καθοδήγηση στους ηθοποιούς, εμπλούτισαν την οπτική απλότητα: Τα αόρατα οικιακά αντικείμενα, οι σκηνικές στιγμές όπως του γάμου και του νεανικού φλερτ είναι τέλεια σχεδιασμένες και υλοποιημένες, υπογραμμίζοντας τους συμβολισμούς του κειμένου.
Η ανάγνωση του σκηνοθέτη αποπνέει μεθυστικό άρωμα νοσταλγίας, ευαισθησίας και λυρισμού, αλλά ταυτόχρονα μάς επιτάσσει να ζήσουμε το παρόν όσο ποτέ άλλοτε. Το 2019 μια μελιστάλαχτη προσέγγιση δεν θα άγγιζε κανέναν, δεν θα υπενθύμιζε πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικά επίκαιρο, το οποίο η ομάδα κατάφερε χωρίς ψευτορομαντισμούς να μας το υπενθυμίσει. Να αισθανθούμε κι εμείς για μιάμιση ώρα, πολίτες του μυθικού Grover's Corners.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπήτρος
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Αλέξανδρος Παλάι, Ηλίας Θωμάς, Ρίκι Φράτνικ, Μαρία Λυκούρη, Αρετή Κουκούμη, Βασίλης Παλαμιδόπουλος, Παρασκευή Γεννίτσαρη, Πέτρος Φλεμετάκης, Νεκταρία Κοπανά, Ευάγγελος Στενάκης, Παντελής Γκαρής, Ελεάνα Μπέση, Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ, Άκης Κουκουμής.
Μουσικές επιλογές: Ανέστης Κορνέζος
Φωτισμοί: Άκης Κουκουμής – Παντελής Γκαρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου