Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ιδανικό ξεκίνημα για το 8ο Φεστιβάλ Θεάτρου , ο "Γάμος του Καραχμέτη"



 Του κ. Ανέστη Κορνέζου από  την προσωπική σελίδα  του στο Fb.
 Φωτογραφίες κ. Ειρήνη Κουνάδη






"Ο Γάμος του Καραχμέτη". (21.07.2018)
Τον Παπαδιαμάντη, τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κοινό, τον ανακάλυψε ξανά. Διότι τον είχε εξορίσει ο φανατισμός της γλωσσικής μας βαρηκοΐας.
«Ο γάμος του Καραχμέτη» είναι ένα αριστούργημα που δημοσιεύτηκε το 1914, μετά τον θάνατο του συγγραφέα το 1911. Ένας πλούσιος Έλληνας μεγαλοαστός, φίλος με τους Τούρκους κατακτητές, επειδή δεν μπορεί η νόμιμη σύζυγός του να τεκνοποιήσει, απάγει μια φτωχή γειτονοπούλα και έναν ιερέα και χωρίς να χωρίσει τη γυναίκα του την παντρεύεται πάνω στην τουρκική ναυαρχίδα που ναυλοχεί.
Δεν έχει γραφεί, στα ελληνικά τουλάχιστον, πιο εξαίσιο κείμενο για το μαρτύριο του να είσαι γυναίκα στον τόπο αυτό.
Αυτή η Σεραϊνώ αλλά και η βίαια απαχθείσα δεύτερη σύζυγος, θύματα και οι δύο, ανήκουν στα μεγάλα πορτρέτα, τα ζωγραφισμένα με ταπεινά υλικά της ελληνικής πεζογραφίας, αλλά και σύμβολα τραγικά μιας κοινωνίας στρεβλής και εντέλει αφύσικης.
Η κ.Όλια Λαζαρίδου διασκευάζοντας το διήγημα, κράτησε τον αφηγηματικό του πυρήνα και αξιοποίησε τη θεατρικότητα της καθημερινότητας των ηρώων. Με δύο ηθοποιούς άψογους, την κ.Μαρία Δαμασιώτη και τον κ.Νικόλαο / Γεώργιο Χαλδαιάκη, ξετύλιξε τη μουσική του παπαδιαμαντικού κειμένου και τη σημαίνουσα συμπεριφορά του θύτη και του θύματος. Ο "δικός μας" κ.Χαλδαιάκης μάλιστα, καθότι και ψάλτης, έφτασε τις σκηνές σε μια μουσική απογείωση, αφού διανθίστηκε με έξοχα δημοτικά τραγούδια, ερωτικά και του γάμου.
Μέσα σ' ένα απέριττο σκηνικό και φόντο το φυσικό τοπίο της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη (χώρους που κυκλοφορούσε ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης), οι δύο ηθοποιοί με την έξοχη δασκάλα τους δημιούργησαν ένα σκηνικό ποίημα υψίστου κάλλους και ήθους.
Μια βραδιά υπέροχη χωρίς ρετρολαγνία και δήθεν νοσταλγίες. Αυτή ήταν η εξαιρετική πρεμιέρα του 8ου Φεστιβάλ Θεάτρου, που και φέτος έχει στο line-up του φοβερά δυνατές παραστάσεις με πρωτοκλασάτα ονόματα. Η οργανωτική επιτροπή με προεξάρχοντα τον κ.Γιώργο Μπήτρο και τις κυρίες και κυρίους Σαλπέα Αικατερίνη, Κουκούλη Μαίρη, Σταυρίδου Μαίρη, Χαρτοφύλακα Μάρθα και Μπήτρου Νεκταρία, μάς επιφυλάσσουν μια δροσερή πολιτιστική ανάσα μέσα στον δυσβάσταχτο καύσωνα της καθημερινότητάς μας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά- Κοστούμια: Όλια Λαζαρίδου, Δάφνη Ρόκκου
Παίζουν:
Μαρία Δαμασιώτη
Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης
Φωτό: Ειρήνη Κουνάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου