Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

"Άγρια Δύση". Η 4η παράσταση του Φεστιβάλ Θεάτρου (28.07.2018)


 Του κ. Ανέστη Κορνέζου. Φωτογραφίες  Ειρήνη Κουνάδη
 
Κάποτε είχαμε τα αυθεντικά γουέστερν του John Ford, κατόπιν τα πιο λάιτ ιταλιάνικα, τα επονομαζόμενα σπαγγέτι, και πλέον γνωρίσαμε ένα νέο είδος της κατηγορίας από χέρια ντόπια. Θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε «Ανήκομεν εις την Δύση- γουέστερν», ελληνικής έμπνευσης από τον μετρ του γέλιου Θοδωρή Αθερίδη. Η Άγρια version της λοιπόν, η Δύση αποτέλεσε σίγουρα το μεγαλύτερο χαρτί του 8ου Φεστιβαλ Θεάτρου και ασφαλώς η παράσταση όπου όλοι μιλούσαν και ανυπομονούσαν γι αυτήν.
Τα βαριά ονόματα των συντελεστών αλλά και τις Αθηναϊκές κριτικές να προϊδεάζουν για μια από τις πιο καυτές παραστάσεις της φετινής σαιζόν, έκαναν τις θέσεις περιζήτητες από νωρίς στην αυλή του 2ου Δημοτικού.
Υπό τους ήχους απανωτών πυροβολισμών και ένα αλά Ennio Morricone σάουντρακ, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ως μυστηριώδης κάουμπου εκ Σουηδίας, επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στην πατρίδα του την Κρήτη. Και συγκεκριμένα στην πανσιόν που διατηρεί η Μπέσσυ Μάλφα, μια γυναίκα καπάτσα, ατυχήσασα στο γάμο και με δυο δίδυμα παιδιά που δουλεύουν μαζί της. Ο γιος ολίγον κουζουλός, ολίγον ό,τι να ‘ναι, και η κόρη καπάτσα σαν τη μάνα και αδίστακτη. Ο μυστηριώδης ξένος θα αποδειχθεί ότι δεν διάλεξε τυχαία το συγκεκριμένο πανδοχείο, καθώς τον συνδέει παλιό νταλαβέρι με την ιδιοκτήτρια, τόσο στενό που απέδωσε ως καρπούς τα δίδυμα. Μετά την αποκάλυψη, οι οικογενειακές ισορροπίες θα αλλάξουν προς μια ξεκαρδιστική κατεύθυνση, με την τετράδα να επιδίδεται σε ένα σπαρταριστό κυνήγι θησαυρού με εκρηκτικό πεντοζάλι, δολοπλοκίες, ένοχα μυστικά, ντεμέκ βεντέτες, φυλακές και πηγάδια και εκκωφαντικές μπαλωθιές.
Η ιδιαιτερότητα και η ουσία της επιτυχίας του έργου βρίσκεται ακριβώς στη σύμπτυξη τόσων ετερόκλητων καταστάσεων σε μια δαιδαλώδη πλοκή όπου έχει έναν κυρίως σκοπό: την πλήρη απογύμνωση από κάθε τί σοβαροφανές. Συνειδητοποιημένα γραφικές φιγούρες, στοιχεία κωμωδίας, δράματος, θρίλερ, καουμπόικου, περιπέτειας, μιούζικαλ, παρωδίας, όλα συνέθεταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αποδομημένο από φόρμες και κλασσικές κωμικές μανιέρες.
Το πρωταγωνιστικό ζεύγος, πρόκειται για έμπειρους ταλαντούχους ηθοποιούς με εξαιρετικά δείγματα παρουσίας στον χώρο αλλά και τα δίδυμα σιγουρά το’χουν, καθώς μπόρεσαν να σταθούν επάξια δίπλα στους θεατρικούς γονείς τους. Το σκηνικό και τα κοστούμια σε μεταφέρουν πιστά στη σκονισμένη Αριζόνα (ή στα Λιβανιανά) αφήνοντας μια γεύση από Αμερικάνικη άμμο στα δόντια.
Και σίγουρα, κλασσική θα μείνει και η ατάκα «Κλείστε τα κινητά σας, εκτός αν έχετε ringtone Ξυλούρη ή Ψαραντώνη».
Έπαιξαν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μπέσσυ Μάλφα, Πηνελόπη Πλάκα, Τάσος Κονταράτος
Σκηνοθεσία: Μπέσσυ Μάλφα
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Μουσική: Γιώργος Χατζής
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Μακιγιάζ: Σταυρούλα Σγούρου
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος
Φωτό: Ειρήνη Κουνάδη












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου