Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

" Ο επιθεωρητής έρχεται"

     Μια από τις πολύ όμορφες θεατρικές βραδιές μπορεί να σας χαρίσει η παράσταση του κ. Γρηγόρη Βαλτινού στο θέατρο Ιλίσια - Ντενίση, παρουσιάζοντας το κλασσικό αριστούργημα του Τζον Πρίσλεϋ: "Ο επιθεωρητής έρχεται". Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε μια αστική οικογένεια του 1910, όπου παρακολουθούμε τους αρραβώνες της κόρης της οικογένειας Σίλα με τον Τζέραλντ.Όλα είναι γιορτινά και κινούνται μεταξύ καλοστρωμμένου τραπεζιού και πιάνου , μέχρι που εισβάλλει απρόσκλητος ο Επιθεωρητής Γκουλ με σκοπό να εξιχνιάσει τους λόγους αυτοκτονίας μιας νεαρής κοπέλας.

   Η μια  ανατροπή διαδέχεται την άλλη και αποκαλύπτονται καταστάσεις απίστευτες που καμουφλάρονται κάτω από το γλάσσο του κοινωνικού κομφορμισμού και της υποκρισίας. Και ενώ νομίζεις ότι όλα τελείωσαν και το έργο δεν έχει να πει τίποτε άλλο, ο μαέστρος Πρίσλεϋ επιχειρεί μια απίστευτη ανατροπή και η δράση ξεκινά και πάλι από την αρχή.
    Το έργο μπορεί να κινείται στις ράγες του πολύ πετυχημένου έργου του "Επικίνδυνη στροφή" ή ακόμα και να το θυμίζει, ωστόσο κρατά μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον και την ανάσα των θεατών, διότι αποκαλύπτονται οι μηχανισμοί της κοινωνικής υποκρισίας, της συνναλαγής, της φτήνιας των αισθημάτων, της αναλγησίας, της ψευδοευσέβειας, αλλά και τους μηχανισμούς της απώθησης, της ενοχής, της μεταμέλειας, της πόρωσης.
   Ένα έργο απελπιστικά επίκαιρο.
   Αντιγράφουμε από το πρόγραμμα της παράστασης τα  κορυφαία λόγια του Επιθεωρητή:
"Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη ενός σώματος. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Το καλό ή το κακό που θα κάνει κάποιος έχει συνέπειες σε όλους μας. Καλές ή κακές".


Πάιζουν με τη σειρά εμφανίσεως τους: Κώστας Βασαρδάνης, Στάθης Νικολαΐδης, Μάνος Ζαχαράκος, Ευτυχία Γιακουμή, Γρηγόρης Βαλτινός, Κερασία Σαμαρά, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου