Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Καλησπέρα σας, καλωσορίσατε...
Στην Κυψέλη της νήσου Αίγινας, εδώ και  πολλά χρόνια κάποια παιδιά ανεβαίνουν στο σανίδι και παίζουν θέατρο. Πότε κωμωδίες, πότε δράματα. Άλλοτε έργα ξένων συγγραφέων, κάποιες φορές όμως (τις περισσότερες γραμμένα από το κέφι και τη φρεσκάδα  που δανείζουν στο δάσκαλό τους). Τα παιδιά αυτά είναι πολλά. Μικρά και μεγάλα. Κάποια μεγάλωσαν τόσο  που τέλειωσαν το σχολείο, έφυγαν από το νησί, σπούδασαν και ξαναγύρισαν. Αλλά η Κυψέλη… Κυψέλη. Και μέσα σε μια Κυψέλη υπάρχουν πάντα οι βασίλισσες. Οι κηφήνες έξω και μακριά…. Η Θεατρική ομάδα της Κυψέλης  ξεπήδησε μέσα από τις εκδηλώσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου. Είναι δηλαδή παιδί της Περιβαλλοντικής Ομάδας. Γιατί σε κάθε παρουσίαση  εργασίας μας, σκαρώναμε ένα θεατρικό σκετς με σκοπό να περάσουμε τα μηνύματα ή τα συμπεράσματα της εργασίας μας στο ακροατήριο με ένα ευχάριστο τρόπο. Σιγά – σιγά το θεατρικό μέρος επικράτησε σε αυτές τις εκδηλώσεις – αγαπήθηκε από τον κόσμο, ο οποίος ανταποκρινόταν με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη σε κάθε μας κάλεσμα.

   Έτσι στα πλαίσια των προγραμμάτων της Περιβαλλοντικής Ομάδας παρουσιάσαμε τις κωμωδίες: «Ο ανεμόμυλος του Ξενοφώντα», «Διακοπές στα Μέθενα», «Δωμάτια με θέα»  «Περσινά ξινά σταφύλια» και το θρυλικό«Γύρω – γύρω όλοι και η γριά  στ’ αλώνι». Από κει και πέρα το πράγμα «ξέφυγε», δηλαδή  πήραν τα πανιά μας αέρα…..
   Παράλληλα με την ευκαιρία κάποιων εορτών και επετείων είχαμε ανεβάσει τα έργα: «Ο σκληρόκαρδος γίγαντας» του Ο. Ουάϊλντ, «Ο ξένος  των Χριστουγέννων» του Στ. Δάφνη, «Μια καινούργια μέρα» διασκευή από διήγημα του Ηλ. Βενέζη, «Η σκόνη του δρόμου», «Γαμήλιο εμβατήριο» του Α. Τερζάκη.
   Τα τελευταία τρία χρόνια μέσα στο Γυμνάσιο δημιουργήσαμε μια υπό – ομάδα με την οποία ανεβάσαμε αγαπημένα έργα όπως: «Ο μικρός πρίγκιπας»του Α. Εξυπερύ, «Η γειτονιά  του Τσέχωφ» του Ν. Περγιάλη.
   Οι δύο αυτές ομάδες λειτουργούν όπως και τα συγκοινωνούντα δοχεία. Η μία τροφοδοτεί την άλλη κι έτσι δημιουργείται μια «Θεατρική Κυψέλη»  που δίνει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να εκφραστούν.
  Από το 2009 η ομάδα μας έγινε γνωστή και εκτός Αιγίνης μετά από τις μεγάλες επιτυχίες  που της χάρισαν οι κωμωδίες: «Ένας χρόνος πέρασε μα η γριά  δε γέρασε» και η ανανεωμένη επανάληψη του: «Περσινά ξινά σταφύλια», το οποίο παίχτηκε για δέκα παραστάσεις, οκτώ στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και δύο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Και  συνεχίζουμε…. Ηλεκτρονικά…. Αλλά κυρίως επί σκηνής……
   Διότι κάνουμε θέατρο γιατί μας αρέσει η δημιουργία. Γιατί θέλουμε να εκφραστούμε. Γιατί θέλουμε να περνάμε όμορφα. Γιατί δεν μας αρέσει ο κόσμος των μεγάλων. Γιατί θέλουμε να σατιρίσουμε και να κοροϊδεύουμε  τον κόσμος τους. Ειλικρινείς και τίμιοι στις προθέσεις  μας, χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε ξένα χωράφια, σας προσκαλούμε στο ταξίδι μας. Μέσα από τις ατέλειες και τις αδυναμίες μας, αλλά με ανεξάντλητο κέφι και χαρά. Και όπως ακούμε στις ανακοινώσεις των πλοίων  σας λέμε: « Ευχαριστούμε  που προτιμήσατε εμάς για το ταξίδι (βράδυ) σας αυτό και ελπίζουμε να σας δούμε και σε κάποιο  από τα επόμενα δρομολόγια μας…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου